Tjuvparning

Tjuvparning

En olycka händer så lätt. Tiken smiter iväg och blir parad när det är som mest olägligt. Vad ska man göra? För några år sedan fanns inte så många alternativ, de mediciner man använde för att framkalla abort kunde bara ges direkt efter parningen och de hade många biverkningar. Nu finns bättre mediciner, även om de är ganska dyra. Tyvärr kan man inte konstatera om tiken blivit dräktig förrän dag 28 i dräktigheten. Säkrast görs detta med ultraljud.

Om tiken smitit iväg men man vet inte om något otillbörligt har skett är det nästan alltid bäst att vänta till dag 28 i den förmodade dräktigheten och göra ett ultraljud. Har hon träffat en hanhund men man vet inte om hon blivit parad kan man göra ett utstryk från vagina och titta om hon är i höglöp, och om man kan se spermier. Detta måste göras samma dag, annars hinner spermierna försvinna.

Vet man att man att man inte vill ha några valpar från den tiken är ett alternativ att kastrera henne. Detta bör då göras efter avslutat löp men före vecka 5 i dräktigheten.

Man kan göra medicinsk abort under hela dräktigheten (men om tiken har mindre än 20 dagar till förlossningen är det skonsammast att låta henne föda normalt).

Abortsprutan ges 2 dagar i rad, tidigast direkt efter avslutat löp. Oftast behöver man sedan kontrollera effekten med ett utraljud. Sprutan har få biverkningar men man kan i sällsynta fall få en ofullständig abort.

Har du frågor om oss eller våra tjänster?