Rabies

Rabies

Rabies är en dödlig sjukdom som finns i stora delar av världen. I Sverige har vi inte haft den 1874. Inkubationstiden (tiden från smittan tills sjukdomen bryter ut) är vanligen några veckor men kan vara så lång som 4 månader.Det är ett virus och smittan sprids via saliv. Ett smittat djur kan sprida smitta i 14 dagar innan sjukdomen bryter ut. Det finns ingen metod att påvisa smittan hos ett levande djur, man måste avliva och obducera.

Rabies har påvisats hos valpar i andra europeiska länder på sista tiden. För att vi ska kunna fortsätta vara ett rabiesfritt land är det viktigt vi alla hjälps åt att begränsa insmugglingen av valpar. Hundarna som smugglas in är av naturliga skäl av sådana raser som det finns stor efterfrågan på, just nu mycket småhundar och plattnosade hundar.

Den som råkar mest illa ut om det kommer in rabiessmittade hundar är hundens ägare och familj som riskerar att bli sjuka och dö.

Polisanmäl alltid misstänkt smuggling. Köp inte hunden om du är tveksam till varifrån den kommer. Det är pengarna som betalas för valpar som gör att smugglingen fortsätter. Var inte en del av detta.

Har du frågor om oss eller våra tjänster?