PennHip

Höftproblem är vanligt hos hundar. Om hunden har en dålig passform i sin höftled leder detta ofta till att den med tiden får artros i sina höfter. Artros gör ont och därför är det viktigt att man försöker avla på individer med bra höfter.
För många raser finns det krav på röntgen av höfter som bedöms och registreras av SKK. Detta görs vanligen vid 1-1,5 års ålder.
Vi kan även erbjuda ett komplement till SKKs röntgen. PennHip är ett system som bygger på att man bedömmer höftledens slapphet. Man utför dels de vanliga SKK projektionerna, men tar även en bild där man trycker in ledkulan i leden så långt det går och en där man pressar ut den. Man mäter sedan skillnaden mellan bilderna. Bedömningen av bilderna görs av utbildade specialister i USA.

Värdet jämförs sedan med ett medelvärde för rasen, så man kan se om höfterna är bättre eller sämre än medelvärdet. Denna röntgen kan utföras redan vid 16 veckors ålder, vilket förstås är en stor fördel när man ska välja en hund att satsa på som avelsdjur eller tävlingshund, eller om man misstänker att en valp har dåliga höfter. Hundar som får dåligt resultat vid röntgen vid 16 veckor kan då hållas slanka och få anpassad motion, så de får så lite besvär som möjligt av sina höfter.
PennHipröntgen kan utföras i samband med SKKröntgen om man önskar båda bedömningarna.